Asuntokauppariidat

Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy:n päätoimialaa on ollut epäonnistuneiden asuntokauppojen jälkeen tehtävät kuntotutkimukset, joiden perusteella yleensä haetaan joko sovinnollista ratkaisua tai varaudutaan käräjöintiin myyjän ja ostajan välillä.

Viime vuosina ovat asuntokauppariidat voimakkaasti yleistyneet. Asuntokauppariidat syntyvät yleensä, kun asunnon myynnin / oston yhteydessä ei ole teetetty minkäänlaisia tutkimuksia tai tehty kosteuskartoitus ei ole paljastanut kosteus- tai homevauriota. On valitettavan yleistä ja yksi alan suurimpia ongelmia on, että tehdyllä pintaa rikkomattomilla kosteuskartoituksilla on kaupan osapuolille annettu virheellinen kuva kohteiden hyvästä kunnosta tutkimatta tai edes suosittelematta kohteiden riskirakenteiden tutkimista. Kohteen todellinen kunto alkaa kaupan osapuolille yleensä paljastua hetken asumisen jälkeen terveyshaittoina tai aloitettujen kunnostustoimenpiteiden yhteydessä rakenteita avattaessa.

Ostajista suurimpana ryhmänä pieleen menneissä asuntokaupoissa ovat olleet nuoret parit tai -perheet, jotka ovat olleet liian ”sinisilmäisiä” tai joiden rakennustekninen tietämys on ollut olematonta. He ovat olleet myös ongelmakohteiden suosittu ja ilmeisen tarkoituksellinen ostajaryhmä. Yhteistä tapauksille on myös kiinteistövälittäjän suosittelema ”tuttu kosteus-kartoittaja” sekä nopeaan kaupantekoon pyrkiminen.